Forskningsprosjekt


Helseeffekter av fettkvalitet i et sunt norsk kosthold

Vitenskapelig tittel:

Effect of fat quality on blood lipids and the immune response



Prosjektbeskrivelse:
I de nye norske kostrådene for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer anbefaler myndighetene befolkningen å spise daglig 5 porsjoner frukt, bær og grønnsaker, 4 porsjoner fullkornprodukter og fisk tilsvarende 2-3 middagsporsjoner i uken og at man velger matoljer, flytende margarin og myk margarin. Mills har utviklet margarinen Vita hjertego’, basert på koststudier som har vist gunstig effekt på kolesterolet. I tillegg er varemerket Vita hjertego’, lansert som består av flere typer produkter som alle har en gunstig fettsyresammensetning, mindre salt og mer fiber. Hensikten med prosjektet er å gjøre en koststudie med alle Vita hjertego’-produktene som inngår i et sunt norsk kosthold for å dokumentere hva et helhetlig hjertesunt kosthold kan bety for kolesterolet og andre risikofaktorer knyttet til hjertehelse. Metode: randomisert kontrollert Intervensjonstudie med parallell design, ikke-blindet, friske personer.
(Prosjektleders prosjektbeskrivelse)

Ref. nr.: 2011/1951 Prosjektstart: 02.01.2012 Prosjektslutt: 01.06.2022

Behandlingsstatus: Pågående
Prosjektleder: Stine Marie Ulven
Initiativtaker: Bidragsforskning
Finansieringskilder:

Det er Mills DA som finansierer deler av prosjektet. I tillegg vil egeninnsatsen for ansatte dekkes av Høgskolen i Oslo og Akershus og Universitet i Oslo.



Forskningsdata: Humant biologisk materiale, Mennesker
Utvalg: Allmennbefolkning
Forskningsmetode:: Statistiske (kvantitative) analysemetoder
Antall forskningsdeltakere (Norge): 180

Utdanningsprosjekt/doktorgradsprosjekt: Studium: Ernæring, Nivå: Master/PhD
Materiale fra biobank:
Helseeffekter av fettkvalitet i et sunt norsk kosthold
Behandlet i REK
DatoREK
20.10.2011 REK sør-øst
10.05.2012 REK sør-øst
18.04.2013 REK sør-øst
07.06.2017 REK sør-øst